Wednesday, April 7, 2010

Pameran Penyu Dan Spesis Ikan Di Muzium Negeri Sembilan Sepanjang AprilSEREMBAN, 1 April (Bernama) -- Lembaga Muzium Negeri Sembilan dengan kerjasama Jabatan Perikanan menganjurkan pameran penyu dan spesis ikan terancam dalam negara di tingkat satu, Muzium Negeri di sini mulai hari ini hingga 30 April.

Pengarah Lembaga Muzium, Negeri Shahsuddin Ahmad berkata pameran itu antara lain bertujuan memberi kesedaran kepada orang ramai mengenai pemuliharaan spesis ikan yang terancam.

"Di samping dapat memberi pengetahuan mengenai kepentingan pemuliharaan sumber, pameran itu juga disasar untuk menggalakkan sektor pelancongan domestik Negeri Sembilan," katanya di sini pada Khamis.

Katanya antara yang menarik pada pameran yang diadakan buat julung-julung kalinya itu ialah ia akan turut memaparkan spesis penyu hidup yang dipamerkan kepada umum.

Shahsuddin berkata selain itu terdapat juga rangka ikan paus dan spesis dugong yang diawet yang akan dipamerkan.

"Pelbagai pengisian turut disediakan, antaranya pertandingan memancing udang galah, bazar jualan, pertandingan mewarna, pertandingan permainan tradisional, pertandingan menghias akuarium, ceramah, pameran produk industri asas tani dan pertandingan memasak ikan air tawar," katanya.

-- BERNAMA

No comments:

Post a Comment

PANDANGAN ANDA...

LinkWithin